maandag 2 augustus 2010

15 augustus - Ferragosto

Over twee weken, jaarlijks op 15 augustus, is het weer Ferragosto. Na Kerstmis, Oud en Nieuw en Pasen de belangrijkste feestdag in Italië. Op 15 augustus viert Rooms Katholiek Italie Maria hemelvaart, maar zelfs vóór Christus werd op deze dag al feest gevierd door de Romeinen.

Vakantie in een vakantie
Een groot deel van Italië ligt gedurende augustus sowieso al plat vanwege de landelijke vakantieperiode, maar op 15 augustus zul je zien dat de economie vrijwel geheel tot stilstand komt, behalve natuurlijk de horeca. Een populaire bezigheid op Ferragosto is veel en lang eten, bij voorkeur 's middags. Vorig jaar is hier een werkelijk heerlijke film over uitgebracht van regisseur en hoofdrolspeler Gianni de Gregorio.

Pranzo di Ferragosto
Pranzo di Ferragosto vertelt het verhaal van een oudere man die nog thuis bij zijn dominante aristocratische moeder woont. Door toedoen van zijn sluwe vrienden raakt hoofdpersoon Gianni opgezadeld met de zorg voor een kwartet bejaarde dames op een van de belangrijkste Italiaanse feestdagen van het jaar: Ferragosto. De dames proberen Gianni ieder op hun eigen manier te manipuleren en bezorgen hem handenvol werk. Hoewel de eenzaamheid van de hoofdpersonen een triest beeld van de moderne realiteit schetst, zal niemand na het zien van deze hartverwarmende film een glimlach kunnen onderdrukken. Abonnees van Film1 kunnen Pranzo di Ferragosto deze maand bekijken zien. Helaas echter niet op 15 augustus ......

Hou ons blog die dag wel goed in de gaten want op 15 augustus kan je namelijk het interview lezen dat Italia 365 vorig jaar had met de sympathieke Gianni de Gregorio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten