donderdag 5 augustus 2010

Gevecht in de boksring van het leven

Het leven is als een bokswedstrijd. Je traint eerst hard en hopelijk ben je er klaar voor als het eerste gevecht begint. Een gevecht in de boksring van het leven. In de nieuwe Italiaanse film Alza La Testa weet hoofdfiguur Mero daar alles van. Deze middelmatige, voormalige amateurbokser werkt op een scheepswerf in Fiumicino, vlakbij Rome. Zijn leven wijdt hij aan de opvoeding van zijn zoon Lorenzo en aan het, bijna obsessief, klaarstomen van deze 18-jarige jongen als succesvol bokser. Als de Albanese moeder van Lorenzo plotseling weer opduikt en de jongen ook nog verliefd wordt op een Roemeens meisje schiet Mero in de verdediging om zijn zoon tegen deze afleiding, de verleidingen en het leven te beschermen, met alle gevolgen van dien.

Onbekende filmgrootheid
De rol van alleenstaande vader Mero in Alza La Testa wordt gespeeld door Sergio Castellitto (1953), in Italie een acteur/regisseur met hoog aanzien. Buiten Italie is hij misschien wel het meest bekend van zijn rol als King Miraz in de film the Chronicles of Narnia: Prince Caspian. Maar zijn meesterwerk is de hoofdrol die hij naast Penelope Cruz speelde in Non ti Muovere, een film uit 2004 die hij zelf regisseerde en waarvan het verhaal door zijn vrouw Margaret Mazzantini werd geschreven. In Alza La Testa overtuigd Castellitto opnieuw als vader die het het beste met zijn kind voor heeft maar het moeilijk met zichzelf en zijn eigen gemaakte fouten in het leven heeft. Hij is echter bereid te vechten, z'n hoofd omhoog te houden en nooit op te geven.

Een Italiaanse film ten voeten uit
Alza La Testa is overigens alles behalve een boksfilm maar juist een typische moderne Italiaanse film. Een verhaal van gewone mensen wordt vertelt tegen de achtergrond van grotere, actuele thema's zoals in dit geval onder meer alleenstaande ouders en immigrantenproblematiek. Vooral in het eerste deel van de film is er veel aandacht voor de karakters en de dreigende confrontatie tussen vader en zoon die het hart van de film vormt. Het tweede deel van de film is een stuk donkerder van toon en verliest een beetje de vorm en kracht ten op zichte van het begin. Tip: Let op de subtiele verwerking van de weersomstandigheden in relatie tot het verhaal.

Knock out door de pure essentie
Alza La Testa is een film zonder opschmuck, geen heftige actie, geen glamour, maar de pure essentie van het verhaal en de karakters dat zo hard als een rechtse directe aan komt, maar je net niet knock out slaat.

De film is nu in verschillende Nederlandse bioscopen te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten