woensdag 8 september 2010

Waar gaan we eten .... Salo' (Gardameer)

In onze rubriek Waar gaan we eten keren we deze keer terug naar Salo' aan het Gardameer voor een bijzonder 'sterren'-restaurant. Zoals de trouwe volgers van onze rubriek al weten, besteden we regelmatig aandacht aan restaurants in Italie die om wat voor reden dan ook voor ons bijzonder zijn of waar wij ons thuis voelen. Het gaat ons hierbij veelal om bijvoorbeeld de sfeer, de ligging of om de mensen en niet perse om naam, faam of sterren.

Internationaal sterrenrestaurant
Of gaat het dit keer toch om sterren? In Salo' aan het Gardameer waren we in het drukke hoogseizoen nog laat op zoek naar een plekje om even wat eenvoudigs te eten. Bij toeval kwamen we terecht bij Ristorante Pizzeria Al Molo. Het bleek een zeer bijzonder, internationaal, 'sterren'restaurant te zijn waar wij sindsdien regelmatig terug gaan.

Eerste indruk
De eerste indruk bleek precies te kloppen: Een restaurant met veel tafels, veel ruimte voor grotere groepen, kindvriendelijk en met een eenvoudige maar smakelijke selectie van gerechten voor zeer schappelijke prijzen. De pizza's zijn uitstekend. De wijnkeuze is beperkt maar prima, en ook de huiswijn (verkrijgbaar in kannetjes van een liter, een halve liter en zelfs een kwart liter) is lekker en is goedkoper dan dat je voor een fles mineraalwater betaald in menig restaurant in Nederland. Het restaurant bestaat voornamelijk uit een groot terras dat vrijwel geheel overdekt is. Enkele tafels vooraan hebben uitzicht op de baai van Salo'.

Internationale sterren
Tot zover nog geen sterren-kwaliteiten zou je zeggen. Dat klopt. Die komen pas als je de mensen van Al Molo leert kennen. De ruggengraat van dit bescheiden maar populaire restaurant is de groep mensen die er al lange tijd in grotendeels vaste samenstelling kei en keihard werkt. Een internationale bundeling van krachten die samen een magische formule van gastvrijheid en menselijke warmte opleveren. De eigenaar, van origine Siciliaan, en zijn schoonzoon houden zich op de achtergrond en komen alleen even naar buiten om de vele vaste klanten (zowel Italianen als toeristen) te begroeten. Twee zussen uit Roemenie zorgen dat de logistiek tussen de keuken en de vele tafeltjes op rolletjes blijft lopen, sinds kort met hulp van een Thaise. Maar de hoofdrollen zijn voor drie schatten van Marokkaanse broers. Niets is ze teveel en hoe druk ook, ze maken altijd tijd of ruimte voor je. En wij vermoeden dat zij stiekem het woord 'gastvrijheid' hebben uitgevonden .....

Favoriete oom of tante
Bij Al Molo is het alsof je bij een favoriete tante of oom op visite komt. Geen poeha, niks opgeprikt, iedereen is welkom. Het is er vaak gezellig druk en altijd als je in de buurt bent, wil je er gewoon even langs gaan. Al Molo is wat ons betreft daarom een restaurant met (internationale) sterren.

Ristorante Pizzeria Al Molo is te vinden aan de Via Zambellino Bolzati 5 in Salo'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten