woensdag 31 oktober 2012

Italiaanse muzieksafari: Rino Gaetano

Op 2 juni 1981 kwam de Italiaanse zanger Rino Gaetano hij op 33-jarige leeftijd in Rome om het leven bij een verkeersongeval. Desondanks is zijn invloed op de huidige Italiaanse muziekscene en de bewondering van hedendaagse toppers groot.

Controverse en succes
Zijn eerste plaat I love you Marianne bracht hij in 1973 uit onder het pseudoniem Kammamuri. Het nummer zou een ode aan zijn geliefde oma zijn, maar er werd ook gezegd dat Marianne een verbastering was voor marijuana. Gaetano werd vooral beroemd door zijn optreden op het San Remo festival van 1978 met het nummer Gianna waarmee hij derde werd. In eerste instantie zou Gaetano een ander nummer zingen. Dat werd hem echter verboden. Het nummer was namelijk een nummer half gezongen, half gesproken als een soort vroege rap. Hierin zou hij zich kritisch uitlaten over verschillende publieke figuren uit die tijd. Als officiele reden voor censuur werd echter gezegd dat het over de toenmalig actieve terroristische beweging de Rode Brigade, Brigate Rosso, zou gaan.

Een commercieel liedje en een excentrieke outfit
Een andere lezing is dat op het laatste moment werd gekozen om Gianna te zingen omdat het commercieler was, hetgeen absoluut het geval is. Hij trad ermee op in een zeer excentrieke outfit. Iets dat in die tijd op het conservatieve San Remo zeer gewaagd was. Jovanotti over zijn outfits "Ik herinner me nog alles. Zijn optredens op de San Remo festivals, zijn jacquet, zijn gestreepte shirts, zijn hoedjes. Ik ben gek op hoedjes, misschien wel door hem."

De tijdloze muziek van Rino Gaetano
Rino Gaetano durfde met zijn muziek en teksten van de traditionele paden af te wijken. Rosario Fiorello over Gaetano's muziek "Zijn muziek is geen historie. Zijn nummers zijn van het heden en van de toekomst. Het eerste woord dat bij het horen van zijn naam in me opkomt is 'vooruit'. Het is de Rino Gaetano van dertig jaar geleden die ons altijd een stap vooruit zal blijven."

Talentvol en controversieel
Rino was zeer talentvol maar ook minstens zo controversieel. Een van zijn andere talenten was acteren. Op die fatale dag in 1981 was hij Rome voor opnamen van een film. Hij zou echter een regelmatige cocaine gebruiker zijn geweest en ook gebruikt hebben toen hij achter het stuur zat en op een vrachtwagen knalde. Een morbide toeval is dat Gaetano over eenzelfde ongeval zingt in zijn nummer La Canzone di Renzo. Het verhaal gaat overigens dat hij na de klap nog in leven was, maar door vijf ziekenhuis werd geweigerd voor opname. Bij aankomst in het zesde ziekenhuis was hij overleden, slechts enkele dagen voor zijn huwelijk. Opmerkelijk is dat hij enkele dagen eerder een vergelijkbaar ongeval had, waar hij wonder boven wonder heelhuids vanaf kwam. Zijn auto was echter total loss en verving hij onmiddelijk door eenzelfde exemplaar.

Ciao Rino
Een 'nieuw' nummer Ciao Charlie dat pas recentelijk werd ontdekt is een wat groezelige demo van matige geluidskwaliteit, maar ondanks dat heeft het toch dat typische frisse geluid van de man die zoveel jonge muzikanten heeft beinvloed. In het nummer richt hij zich tot zijn muzikale helden. Voor de nieuwe generatie cantautore is Rino Gaetano zelf ook zo'n held. Ciao Rino!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten