vrijdag 28 september 2012

Hoe maak je een Caffè Shakerato?

De Caffè Shakerato is een heerlijk drankje op basis van koffie tijdens warme zomers zoals deze.

Een goede Caffè Shakerato, letterlijk: geschudde koffie, maken is niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een cocktailshaker (liefst een hoge), 10 a 15 ijsblokjes, rietsuiker en vanzelfsprekend Italiaanse espresso.

Een vers gezette espresso heeft natuurlijk de voorkeur, maar het nadeel is wel dat de ijsblokjes sneller smelten door de hete koffie tenzij je snel en krachtig kan mixen. Als alternatief zou je ook tevoren een espresso kunnen zetten, naar smaak suiker toevoegen en laten afkoelen.

Gebruik bij voorkeur een koffie met een zachte melange. Wij gebruiken bijvoorbeeld het liefst de gemalen Caffe Batani espressokoffie of de Caffe Indios koffiebonen die beide een mooie mix hebben van respectievelijk Arabica en Robusta en zich uitstekend lenen voor de perfecte Caffè Shakerato.

Doe de ingrediënten in de cocktailshaker en shake het stevig en snel gedurende tien tot twintig seconden. Schenk de koffie vervolgens door een zee in een mooi champagnefluutje of in een plat cocktailglas, zodat de ijsblokjes niet in het glas komen. Een goede shakerato heeft een mooie cremelaag met hazelnootkleur.

Oh ja, het gebruik van een electrische mixer is geen schande maar het gebruik van een cocktailshaker maakt natuurlijk een mooier plaatje bij het maken. 'Fare la bella figura' blijft immers ook altijd belangrijk!

Caffe Batani en Caffe Indios koffiebonen zijn online te koop bij onze webshop Italia 365 Bottega.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten