maandag 12 november 2012

Cesare Deve Morire

De Taviani's zijn terug! De Italiaanse film makende broers Paolo en Vittorio Taviani bepaalde de afgelopen decennia voor een belangrijk deel het gezicht van de Italiaanse cinema met meesterwerken als KAOS (1982), La Notte Di San Lorenzo (1984) en Tu Ridi (1998). Inmiddels zijn ze dik in de tachtig, maar nog fit genoeg om ons als liefhebbers van Italiaanse films weer eens te trakteren op een spraakmakende productie: Cesare Deve Morire.

Shakespeare in de gevangenis
Het korte docu-drama (76 minuten) draait om de voorbereidingen van een toneelopvoering in een Italiaanse gevangenis. Een echte gevangenis! Het stuk is een losse interpretatie van Shakespeare's klassieke toneelstuk Julius Caesar met zware criminelen als acteurs. Echte criminelen! De Taviani's filmden de voorbereidingen als flashback en in zwart-wit. Deze stemmigheid met de rauwheid van de onervaren acteurs, de troosteloze omgeving van de gevangenis als decor en de wetenschap dat je naar echte criminelen zit te kijken grijpt je bij de keel. De acteurs ervaren onderdelen uit Shakespeare's stuk ook persoonlijk en ook de kijker wordt aan het denken gezet zoals bijvoorbeeld over de actuele gebeurtenissen in de Italiaanse politiek. In de voorbereidingen van het toneelstuk en in het inleven in hun rollen vinden de gevangenen vrijheid. Vrijheid die ze na de opvoering weer kwijt raken.

Intense Oscar-kanshebber
Met Cesare Deve Morire leveren de Taviani's een intense film af met een theatraal sfeertje. Ze zetten er de Italiaanse filmwereld mee op z'n kop door met hun nieuwste productie terug te grijpen naar het neo realisme uit de jaren '40 van de vorige eeuw toen in de Italiaanse cinema noodzakelijk gebruik van onervaren acteurs en filmen op bestaande locaties een deugd werd. De film leverde de broers de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en een verkiezing tot Italiaanse inzending voor de categorie Beste Buitenlandse Film bij komende Oscars.

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 13 december 2012 is Cesare Deve Morire te zien in verschillende Nederlandse bioscopen.

Gratis naar de film?
Kans maken om de film gratis te zien? Onze webshop Italia365Bottega.nl mag van distributeur ABC/Cinemien 2x2 vrijkaartjes verloten onder klanten die tussen 15 november 2012 en 13 december 2012 online een aankoop doen. Zo wordt het kopen van kadootjes voor Sint of Kerst nog leuker!

Nu alvast een voorproefje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten