zondag 11 november 2012

Wat gaan we kijken: Corleone

Films over de maffia fascineren miljoenen filmliefhebbers wereldwijd. Als sinds het prille begin van de filmindustrie worden films over gangsters goed gewaardeerd en nog beter bezocht. Vaak zijn deze films (losjes) gebaseerd op waargebeurde feiten of bestaande personen. De allerbeste film in het genre is volgens velen The Godfather, het driedelige maffia-epos van Francis Ford Coppola over de Amerikaans-Italiaanse familie Corleone. Ook deze film is grotendeels fictie, maar met enkele verwijzingen naar de werkelijkheid zoals bijvoorbeeld naar het maffiadorp Corleone op Sicilië. Liefhebbers van The Godfather zullen daarom vast ook genieten van de onlangs op DVD uitgebrachte Italiaanse miniserie Corleone, onze tip deze week in onze rubriek Wat gaan we kijken.

Corleone (2007)
De waarheid is altijd nog een graadje erger, harder of absurder dan fictie. Zo ook in deze bloedstollend spannende miniserie Corleone. In zes delen van elk ongeveer anderhalf uur trekt het verhaal van de beruchtste maffiaboss Salvatore 'Totò' Riina voorbij. We volgen Riina vanaf zijn pubertijd tot het moment van zijn geruchtmakende arrestatie in 1993.

Corleone is een klein agrarisch dorpje onder de rook van Palermo. Als zijn vader en broertje door een achtergebleven bom van de geallieerden om het leven komen, moet de 13-jarige Totò voor brood op de plank zorgen. Hij kiest ervoor dat op de snelle manier te doen door misdaad te kiezen als beroep. Langzaam maar zeker klimt de ongeschoolde maar zeer intelligente Riina op in de criminele hierarchie. Zijn nietsontziende aanpak en zijn vaak barbaarse methodes om tegenstanders uit de weg te ruimen geven hem een van zijn vele bijnamen: Het Beest. Het brengt hem echter ook aan de absolute top van de georganiseerde misdaadwereld.

In een vlot tempo wordt in de zes delen zijn opkomst tot Il Capo Dei Capi (Baas der bazen) weergegeven net als zijn uiteindelijke arrestatie na meer dan 20 jaar voortvluchtig geweest te zijn. De historische feiten en mijlpalen in de (Italiaanse) geschiedenis vormen een goede kapstok om het verhaal aan op te hangen. Daarnaast is een fictief personage aan het verhaal toegevoegd die een persoonlijk tintje en extra spanning aan het verhaal geven. De toegevoegde personage is een politieagent van eenzelfde leeftijd en achtergrond als Riina en die samenwerkt met onder meer generaal Dalla Chiesa en de rechters Falcone en Borselino: de mannen die de maffia serieus schade hebben kunnen berokkenen via massaprocessen maar dat met hun leven hebben moeten bekopen door moordaanslagen in opdracht van Riina.

De miniserie Corleone is gebaseerd op het boek Il Capo Di Capi, en zal zoals gezegd liefhebbers van The Godfather doen smullen. Maar ook bijvoorbeeld kijkers naar de eveneens Italiaanse TV Serie La Piovra (De Octopus) die in de jaren '80 en '90 door de VARA werd uitgezonden.

Corleone is nu als 3 DVD-box te koop via onze webshop Italia 365 Bottega voor slechts 29,95 (excl. verzendkosten).

Trailer (zonder Nederlandse ondertiteling):

3 opmerkingen:

 1. Heerlijke serie.Heb hem ook besproken op mijn blog. Naar het schijnt is er een vervolg op. The First Godfather?
  http://tv2c.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is inderdaad een 'vervolg' waarin we het verhaal van Totò Riina's partner in crime Bernardo Provenzano kunnen volgen. Opvallende hoofdrol hierin voor acteur Michele Placido die in de geliefde tv-maffiaserie La Piovra (De Octopus) juist een felle anti-maffia agent speelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vervolg heet overigens L'Ultimo Padrino (The Last Godfather).

  BeantwoordenVerwijderen