zaterdag 22 september 2012

Buon compleanno: Andrea Bocelli

Zucchero zocht een tenor om zijn demo van Misere in te zingen voor zijn duet met de grote Luciano Pavarotti. Pavarotti was zo onder de indruk van de tenor dat hij Zucchero adviseerde de single met hem op te nemen. Dat deed Zucchero niet, maar de onbekende tenor is inmiddels niet meer onbekend: Andrea Bocelli.

Ongeluk zit in een klein hoekje
Andrea Bocelli werd vandaag precies 54 jaar geleden in het Toscaanse dorpje Lajático (iets ten zuiden van Pisa) geboren met een oogziekte, glaucoom, waardoor hij slechts met zijn rechteroog een beetje kon zien. Op zijn twaalfde kreeg hij bij een partijtje voetbal een bal ongelukkig tegen zijn hoofd waarmee hij permanent zijn gezichtsvermogen verloor.

De grote doorbraak
Zijn eerste serieuze stappen in de professionele muziekbusiness waren aan de hand van Zucchero die Bocelli na het inzingen van de demo van Misere meenam op zijn internationale tour. In Italie brak Bocelli bij het grote publiek door met zijn deelname en winst aan het Festival van San Remo in 1994, met het nummer Il mare calmo della sera, een mix van pop- en klassieke muziek. Het jaar erop deed Bocelli opnieuw mee, dit keer met het nummer Con te partiro. Hij won er niet zijn tweede 'San Remo' mee, maar de latere heropname van het nummer met de Engelse zangeres Sarah Brightman betekende in 1996 zijn doorbraak in de rest van de wereld.

Merknaam Bocelli
Inmiddels is Andrea Bocelli als een wereldwijd bekende merknaam geworden. Zijn nieuwe cd's en dvd's zijn steevast een verkoopsucces. Hij is zelfs de best verkopende klassieke soloartiest ter wereld. En hoewel hij vrijwel geen popmuziek meer uitbrengt en zich meer en meer richt op opera's, klassieke muziek en werk achter de schermen, blijft hij bij een breed publiek bekend en geliefd.

Ben je wel een liefhebber van Andrea Bocelli maar heb je nog geen muziek van hem in huis? Bestel dan hier zijn cd Incanto met 14 prachtige populair/klassieke nummers en Italiaanse volksmuziek zoals Mamma, Vieni sul mar en Non ti scordar di me. Deze special edtion cd bevat tevens een DVD als bonus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten