donderdag 6 september 2012

De grootste zanger ooit (12 oktober 1935 – 6 september 2007)

De werkelijke hele grote talenten in de sport-, film- of muziekwereld staan slechts enkele keren in een mensenleven op. Luciano Pavarrotti was in zijn jeugd een redelijjke zwemmer en voetballer, hij speelde in een aantal middelmatige films maar als zanger was hij misschien wel de allergrootste die ooit geleefd heeft. Groot in elke zin van het woord.

Groot lichaam, groot hart, groot zanger

De fysieke omvang van deze Italiaanse bakkerszoon werd zijn visitekaartje. De vele kilogrammen maakten het tegen het einde van zijn carriere steeds moeilijker de internationale podia te bestijgen en zijn rug had steeds zwaarder te leiden. Desondanks bleef hij zich tot op hoge leeftijd en ondanks verschillende lichamelijke kwalen ook actief inzetten voor Warchild met zijn Pavarrotti and Friends concerten in zijn geboorte- en woonplaats Modena. Maar vooral zijn kwaliteiten als tenor waren groot.

Nieuwe vrienden

Met zijn optredens rondom de wereldkampioenschappen voetbal van 1990, 1994 en 1998 met Placido Domingo en José Carreras als the Three Tenors bereikte zijn, toen al lang onomstreden, zangkwaliteiten een breder publiek. Maar met name door zijn benefiet concerten Pavarotti and Friends wist hij klassieke muziek en opera in zijn algemeenheid ook onder de aandacht te brengen van de jongere generatie en van liefhebbers van popmuziek. Ook beroemde popmuzikanten als bijvoorbeeld Sheryl Crow of Michael Bolton wist hij over te halen zich te wagen aan een aria uit een beroemde opera, lang voordat televisieprogramma De Wereld Draait Door dat onlangs (overigens ontzettend leuk) deed met Ernst Daniel Smit. En ook op plaat ontstonden verassende combinaties met bijvoorbeeld U2 of Zucchero.

Loepzuivere orkaan
Maar meer nog dan deze optredens was het natuurlijk vooral zijn pachtige stem die hem zo onvoorstelbaar beroemd en gewaardeerd maakte over de hele wereld. Luciano Pavarrotti had de gave om soepel en schijnbaar gemakkelijk de meest lastige noten te zingen. Zonder zijn stemgeluid te forceren en zonder al te grote grimassen bereikte hij moeiteloos een loepzuivere orkaankracht aan geluid dat ook nog goed te verstaan was. Niet voor niets droeg hij de bijnaam King of the high C's. Het leek soms of hij gewoon zijn mond open deed en de mooiste aria's er vanzelf uit kwamen.

Afscheid van de muziek

Tijdens zijn afscheidstournee deed hij zo'n beetje de hele wereld nog een keer aan, waaronder ook Nederland. Zijn gezondheid liet het echter steeds vaker afweten waardoor er af en toe een concert werd afgeblazen of omdat zijn conditie het niet meer toeliet om zijn zangkwaliteiten volledig tot zijn recht te laten komen. Maar zelfs een Pavarotti op halve kracht stak nog altijd met kop en schouders boven zijn collega-zangers uit en was een lust voor het oor.

Afscheid van de wereld

Op 6 september 2007 overleed de pas 76-jarige zanger in zijn woonplaats Modena aan de gevolgen van alvleesklierkanker. In deze stad werd een herdenkingdienst gehouden in aanwezigheid van zijn familie maar ook veel prominenten zoals Jovanotti, Bono, Elton John en Zucchero. Vandaag dus precies 5 jaar geleden overleed de grootste zanger die ooit heeft bestaan. En het zal vermoedelijk nog wel een flinke tijd duren voordat een waardig opvolger zich zal aandienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten