donderdag 20 september 2012

Buon compleanno: Sophia Loren

De koningin van de Italiaanse film en, volgens sommigen, de Italiaanse Marilyn Monroe is vandaag 78 jaar geworden: Sophia Loren.

Sophia werd als buitenechtelijk kind in Rome geboren als Sophia Scicolone. Haar vader was getrouwd met een andere vrouw en erkende Sophia en haar jongere zusje Maria niet als zijn kinderen. Sophia groeide daarom op met haar moeder als enige ouder in de sloppenwijken van Pozzuoli, vlakbij Napels. Deelname aan een beauty-contest veranderde echter alles. Daar ontmoette ze namelijk filmproducent Carlo Ponti. Ponti introduceerde haar in de filmwereld, fungeerde als vaderfiguur (hij was 22 jaar ouder dan Sophia) en werd uiteindelijk ook haar echtgenoot.

Een schoonheid om de doden mee tot leven te wekken
Na het volgen van acteerlessen speelde Sophia als snel in verschillende Italiaanse films. Voordat ze de naam Loren aan nam was ze bekend als Sophia Lazzaro. Lazzaro als in Lazzarus, omdat mensen haar zo mooi vonden dat haar schoonheid zelfs Lazzarus nog tot leven zou kunnen wekken.

De grote oversteek
Nadat ze in een behoorlijk lijst aan Italiaanse films had gespeeld maakte La Loren in 1957 de oversteek naar Amerika waar ze debuteerde in the Pride and the Passion de eerste van een groot aantal luchtige, komische films. Haar tegenspeler in de film was een van de populairste filmacteurs van dat moment, Gary Grant, met wie ze later ook in Houseboat speelde. Op het oog een mooie combinatie maar nooit haalde dit duo het niveau dat Loren met Italiaanse acteur Marcello Mastroianni haalde. De twee speelde samen dertien films waarvan enkele van de meest memorabele films in de filmgeschiedenis, zoals Una Giornata Particulare, Ieri, Oggi, Domani en Matrimonio all'Italiana.

Doorbraak als serieuze actrice
Haar werkelijke doorbraak als serieus actrice bereikte ze met haar rol in La Ciociara over een moeder die met haar 13-jarige dochter vlucht voor de bombardementen op Rome in de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk gecast om de rol van de dochter te spelen, vocht ze zich in de rol van de moeder. Met deze rol bewees niet alleen op haar 'looks' te functioneren maar ook uitstekend actrice te zijn. De beloning volgde direct met de winst van de Oscar voor beste actrice. Bijzonder want het was meteen de eerste keer dat deze prijs naar een Italiaanse actrice ging, en ook de eerste keer dat de prijs werd gewonnen voor een rol in een niet-Engelstalige film.

Priveleven in de spotlights
In de decennia er na speelde La Loren nog in een groot aantal zowel Engelstalige als Italiaanse films. Haar priveleven had echter evenveel aandacht. Haar huwelijk met Carlo Ponti in 1957 bleek ongeldig en ze werden zelf van bigamie beschuldigd omdat Ponti's echtscheiding in Mexico niet door de Italiaanse autoriteiten werd erkend. Ze trouwden opnieuw in 1966 en bleven getrouwd tot de dood van Ponti in 2007. Vanwege beschuldigingen van belastingontduiking leefde ze bovendien lange tijd buiten Italie totdat ze in 1982 achttien dagen in een Italiaanse cel haar straf voldeed.

Met meer dan 50 filmawards op haar naam en een carriere die bijna 6 decennia beslaat is Sophia Loren zonder enige concurrentie de officieuze koningin van de Italiaanse cinema.

Klik hier voor meer Sophia Loren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten